Nieuw-Schoonoord 1-2b

6881 TV Velp

06-25497834

Ook via Whatsapp

Maandag t/m Vrijdag

Zie Praktisch

Bekkenbodemklachten

De bekkenbodem kan de juiste spanning en coördinatie hebben, kan zich te overmatig of juist te weinig spannen of heeft wel genoeg kracht maar niet de juiste coördinatie. En dit kan problemen opleveren met het ophouden van plas en ontlasting; zowel op het gebied als het niet kunnen halen van het toilet, vaak en in kleine hoeveelheden naar het toilet moeten, niet vloeiend kunnen plassen of ontlasten, als helemaal niet naar het toilet kunnen. Dit geldt voor zowel urine als ontlasting. En er kunnen ook klachten of problemen op seksueel gebied ontstaan.

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de endeldarm en bij vrouwen nog extra de baarmoeder met de vagina ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.

Bekken en bekkenbodemklachten komen bij vrouwen en mannen voor en kunnen zowel gecombineerd als apart voorkomen. Gecombineerde klachten komen bijvoorbeeld voor tijdens of na een zwangerschap, na een trauma of val, bij heupartrose en bij stuitproblemen.

De fysiotherapeut met aandachtsgebied bekkenbodem helpt bij het leren herkennen, ontspannen en trainen en de juiste coördinatie van de spieren in de bekkenbodem en rondom het bekken. Daarnaast is er aandacht voor houding, belasting, toiletgedrag en drink- en eetgedrag.